Onko pörssisähkö nyt järkevä vaihtoehto?

343 0
Onko pörssisähkö nyt järkevä vaihtoehto? 1
(Last Updated On: 5.6.2024)

Sähköä, jonka hinta muodostuu pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, kutsutaan pörssisähköksi. Energiaa tuottavat voimalaitokset ja energiaa myyvät sähköalan yritykset käyvät kauppaa sähkömarkkinoilla. Seuraavan päivän tuntikohtainen sähkön hintataso ilmoitetaan edellisenä päivänä kello 12.30 alkaen. Spot-sähköksi kutsutaan tällä tavoin hinnoiteltua sähköä. Pörssisähkö on asiakkaalle hyvin selkeä tapa seurata sähkön hintaa ja ostaa sähköä senhetkiseen markkinahintaan.

Mikä vaikuttaa pörssisähkön hintaan?

Pörssisähkön hinta määräytyy useiden tekijöiden perusteella. Näitä muuttujia ovat muun muassa nykyinen sademäärä, kotitalouksien lämmityskäyttö ja teollisuuden sähkön kysyntä. Hintaan vaikuttavat myös voimalaitosten huollot, kun sähköä on saatavilla tavallista vähemmän.

Sähkön pörssihinta määräytyy käytännössä kuitenkin kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Koska vesivoiman tuotantokapasiteetti on rajoitettu talvella, erityisesti kylmänä ja kuivana talvena, sähkön pörssihinta on huomattavasti tavallista korkeampi. Leutoina ja sateisina talvina pörssisähkön kustannukset ovat alhaiset, koska kysyntä on vähäisempää ja kapasiteettia on runsaasti.

Pörssisähkö sopii hintatietoiselle

Käyttäessäsi pörssisähköä, maksat sähköstäsi aina markkinahinnan. Jos pystyt hallitsemaan energiankulutustasi ja olet valmis seuraamaan sähköpörssin spot-hintoja, pörssisähkö on sinulle loistava vaihtoehto. Sopimushinta koostuu perusmaksusta ja energiamaksusta. Kustannukset lasketaan senhetkisen tuntikohtaisen spot-pörssihinnan, kuukausittaisen sähkönkulutuksesi ja kilowattituntikohtaisen marginaalin perusteella. Arvonlisäveroa pitää lisäksi maksaa 24 prosentin verokannan mukaan.

Pörssisähkösopimukseen kuuluu siis perusmaksu ja energiakustannus. Asiakkaan lasku muodostuu senhetkisen pörssin spot-hinnan ja kulutuksen perusteella. Laskussa voit tarkkailla kuukausittaista keskihintaa. Joka kuukausi sisältää suunnilleen 720 tuntia, joista jokaisella on oma hintansa. Tämän vuoksi niitä ei esitetä erikseen laskussa. Keskimääräiset kustannukset määritetään ottamalla huomioon tuntikohtaiset hinnat sekä asiakkaan energian kulutus. Kaikki on siis läpinäkyvää ja asiakas voi seurata hintojen muodostumista vaikka päivittäin.

Pörssisähkön hinta määräytyy siis pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittaman Suomen hinnan mukaan. Arvonlisävero sekä marginaali lisätään tämän lisäksi hintaan. Kun sähkön markkinahinta alkaa laskea jyrkästi esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen laskiessa tai veden saatavuuden muuttumisen vuoksi, pörssissä kaupattava sähkösopimus on järkevä vaihtoehto. Tässä tilanteessa muiden sähkömuotojen kustannukset eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin pörssisähkö.

Pörssin sähkösopimuksen hinnat toisaalta nousevat ensimmäisenä päinvastaisessa skenaariossa. Tämä on riski, joka on syytä tiedostaa. Pörssisähköhankinnan vaatimuksena on, että sähkö on mitattava ja kirjattava tuntikohtaisesti sähkön käyttöpaikalla.

Miten voit säästää sähkölaskussa?

Kun käytössäsi on pörssisähkö, energiamaksu on tunnin aikana kuluttamasi energian kokonaismäärä kerrottuna kyseisen tunnin hinnalla. Voit siis säästää rahaa suunnittelemalla kulutuksen edullisille tunneille. Tämä tarkoittaa sitä, että yöllä asuntonsa lämmittävät sekä muutkin asiakkaat voivat nauttia alhaisista yösähköhinnoista.

Koska teollisuuden ja julkisten palvelujen kysyntä on yöllä vähäisempää, sähkö on yleensä halvempaa. Yleis-, yö- ja kausisähkökohteiden hinnat ovat kaikki samoja. Sopimuksen tuntikohtainen energiahinta lasketaan NordPool-sähköpörssin spot-hinnan perusteella, joka tunnetaan siis myös pörssisähkönä. Vaikka hintaan lisätään vielä 24 prosentin arvonlisävero ja välityspalkkio, on pörssisähkö silti usein viisas valinta kuluttajille ja yrityksille.

Mitä on yösähkö?

Vaikka talossasi ei olisikaan yösähköä, säästät pörssihintaisella sähkösopimuksella aina rahaa hiljaisina aikoina. Muuhun vuorokauden aikaan verrattuna sähkö on tyypillisesti halvempaa yöllä, jolloin teollisuuden ja julkisten palvelujen sähkön käyttö on vähäisempää.

Mikäli asut omakotitalossa, jossa hyödynnetään varaavaa sähkölämmitystä tai käyttövesivaraaja, sinulla on todennäköisesti yösähkö käytössäsi. Tällöin voit säästää sähköveroissa ja sähkönsiirrossa. Termi “yösähkö” viittaa paikallisten sähkönsiirtoyhtiöiden tarjoamaan palveluun, joka tunnetaan yleisemmin myös aikasähkö nimellä. Sähkönsiirtoyhtiö, joka ylläpitää paikallista sähköverkkoa (ja jonka kautta sähkö toimitetaan kotiisi), huolehtii sähköliittymääsi mahdollisesti tehtävistä muutoksista.

Hinnan seuraaminen on helppoa

Nykytekniikan ansiosta pörssisähkön hinnan aktiivinen seuranta, joka oli aiemmin vaikeaa, on nykyään asiakkaalle hyvin helppoa. Digitaalitekniikan lisääntymisen ansiosta sähkön käytön seuranta ja hallinta on tarkempaa ja tehokkaampaa. Esimerkiksi niin sanotuissa älykkäissä taloissa pystytään hyödyntämään energiaseurantaa sähkönkäytön automatisoimiseksi ja optimoimiseksi. Jopa kuluttajat, jotka eivät tyypillisesti ole kovinkaan kiinnostuneita seuraamaan hintoja, ovat viime aikoina osoittaneet suurempaa kiinnostusta pörssisähköä kohtaan, jonka avulla he voivat aktiivisesti vaikuttaa sähkökulujensa lopulliseen määrään.

Suomalaiset suosivat toistaiseksi vielä pitkäaikaisia määräaikaisia sähkösopimuksia ja kuukausipaketteja, mutta älykkäät pörssisähkösopimukset saattavat nousta lähitulevaisuudessa suosituimmaksi sähkösopimusmuodoksi. Kuluttajan on aina hyvä muistaa, että Spot-hinnan päälle lisätään verot ja energiayrityksen perimä maksu, jota kutsutaan marginaaliksi. Marginaali määräytyy sähköyhtiön mukaan, mutta se on tyypillisesti suunnilleen 20-40 senttiä/kWh. Kuluttajien kannalta on tietysti hyvä vaihtoehto, kun marginaali on mahdollisimman alhainen. Löydät helposti halvimman sopimuksen, jos kilpailutat eri yhtiöt.

Sopimus pörssisähköstä

Useimmissa tapauksissa pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa on myös kuukausittainen perusmaksu. Käytetty sähkö, jonka hinta vastaa kunkin tunnin spot-hintaa lisättynä marginaalilla, sisältyy hintaan. Sinulla on oikeus irtisanoa sähkösopimus, jolla ei ole päättymispäivää, milloin tahansa kahden viikon irtisanomisajalla.

Vaihtuva spot-hinta näkyy esimerkiksi Nord Poolin kotisivuilla. Monilla sähköntoimittajilla, jotka tarjoavat pörssisähkösopimuksia, on myös omat hintaseurantaohjelmistonsa. Voit aina ennakoida seuraavan päivän kuluja ja kulutusta etukäteen. Energiahintojen seurannan avulla voit kohdentaa sähkönkäyttösi päivän halvimpiin tunteihin, jolloin voit hyötyä hintavaihteluista.

Pikaluotto Yleinen

Seuraava

Ei kommentteja

Jätä Kommentti